Om chokladbollar


Från Wikipedia

Chokladbollar rullade i kokos.
Chokladboll, havreboll eller negerboll är ett litet klotformat bakverk. Rullade i kokos kan det även kallas kokosboll, men detta ord används även för skumbollar.[1] Beteckningen negerboll har sedan början av 2000-talet börjat användas i mindre utsträckning i skrift (exempelvis i receptböcker och på kafémenyer) till följd av bland annat medial uppmärksamhet kring ordets diskuterat rasistiska laddning.


Recept [

Chokladbollar tillverkas av socker, matfett, havregryn, kakao, vaniljsocker och eventuellt också en skvätt starkt kaffe. Ingredienserna blandas väl och smeten formas till små bollar. De rullas oftast i pärlsocker eller kokos och läggs sedan in i kylskåp eller äts direkt. Eftersom ingredienserna är sådana som många har hemma är chokladbollar vanliga som hemmagjort kaffebröd.

Namn och namndebatt 

Ett konditori i Sjöbo, som kallade bakverket "negerboll", anmäldes 2003 till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Granskningen lades ned på grund av att anmälaren inte personligen blev kränkt. En brasklapp lämnades dock om att namnet inte bör användas, eftersom det är "föråldrat (och lätt kan förknippas med) slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde".[2] Efter debaclet har bakverket av en del börjat kallas för "Kalla den vad du vill", en benämning som också har synts i skyltfönstret hos vissa konditorier.
I Svenska Akademiens ordlista kom ordet "chokladboll" med första gången i 2006 års upplaga, då tillsammans med "negerboll". I de föregående upplagorna fanns endast ordet negerboll med.